Den 7/11 2017 provade vi ostar från Rössbo Övra Gårdsmejeri
Vi började med osten "kl 12" på ett digestivekex och provade sedan vidare i högervarv på tallriken
- Rössbo svarta - lagrad färskost med aska (ko)
- Blå Edith - blåmögelost (ko)
- Grön Kitty - blåmögelost (får)
- Romeo - typ som en pecorinu sardo (får)
- Noname - en ost som inte finns i produktion för tillfället, ystad i alpstil (får)
- Rössbo saffran - pressad i manchegostil med smak av saffran (får)
- Salladsost chili - fetaost (ko)
Vi smakade tillsammans med marmelader från Stenvide. Bl.a. fikonmarmelad med äpple samt fikonmarmelad med apelsin
P.S. Jag reserverar mig för eventuella felaktigheter :) /Jenny
Kantarellpaj med bacon och parmesan
Antal portioner: 8
Färdigt på: 1 timme
Pajdeg
- 50 g rumstempererat smör
- 4 dl vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Fyllning
- 2 gula lökar eller 2 stora schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 500 g kantareller
- olja till stekning
- 2 pkt bacon
- salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
Täcke
- 2,5 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 1 dl riven ost, gärna lagrad cheddar
Garnering
- cirka 0,5 dl riven parmesan
- knaperstekt bacon
- chili flakes efter egen smak
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen för hand. Kavla ut degen och
klä en pajform med den.
- Skala och skiva löken tunt. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med en kökskniv. Rensa kantarellerna.
- Häll lite olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och svamp tills det får lite färg. Putta upp röran mot pannans kant och stek baconen. Blanda
den med svamp- och lökblandningen.
- Salta och peppra och fyll pajskalet med röran.
- Blanda crème fraiche, majonnäs och riven ost i en skål.
- Bred blandningen över fyllningen. Grädda pajen i ugnen i 20–30 minuter.
- Strö över parmesan, knaperstekt bacon och chili flakes
- Servera ex.vis med ruccola- & tomatsallad
Sparrispaj med chévreost och bacon
Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 timme
Ingredienser:
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 150 g smör
- 2-3 msk créme fraiche
- Fyllning:
- 140 g bacon, strimlad
- 1 stor rödlök, skivad
- 200 g chévre
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- Salt
- Svartpeppar
- Riven muskot
- 1 msk fransk senap
- 1 knippa grön sparris
Gör så här:
- Blanda mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt créme fraiche och arbeta hastigt ihop till en deg. Klä degen i en smord pajform med löstagbara kanter. Förgrädda i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.
- Stek bacon och lök tills löken mjuknat. Fördela över pajskalet.
- Skiva getosten (tandtråd är ett bra knep) och placera ut den över lökblandningen. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med lite salt (tänk på att det är bacon i och att osten är ganska salt), peppar, muskot och senap och häll smeten över fyllningen.
- Ansa sparrisen och lägg ovanpå.
- Grädda i 150 grader tills fyllningen stannat och ytan fått fin färg, cirka 20- 30 minuter.
- Servera gärna med krispig sallad.
Örtig potatisrulle
(Vinprovning 3 mars 2015, Kolboda)
4 pers
1 rulle smördeg
600 gr potatis
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk rosmarin
Salt, svartpeppar
1 ask färskost vitlök/örter
1 ägg
Sätt ugnen på 225º.
Riv potatisen grovt och krama ur vattnet. Stek omedelbart i smör, tillsätt vitlök samt salt, peppar.
Tillsätt ½ kruka timjan och 1/3 kruka rosmarin.
Fördela potatisen på smördegen.
Klicka på färskosten. Vik över degen.
Pensla med uppvispat ägg.
Sätt in i ugnen (225º, 20 min).
Garnera med resterande timjan och rosmarin.
Klart!
Viltgryta på kyckling
(Vinprovning 3 mars 2015, Kolboda)
4 pers
4 kycklingfiléer
1 msk rapsolja
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 hönsbuljongtärningar
10 krossade enbär
2 msk soja
1 tsk timjan
Skär kycklingen i bitar. Stek tills de fått färg.
Blanda ihop såsen. Låt puttra några minuter.
Lägg i kycklingen. Låt koka på svag värme 20 min.
Klart!