Den 7/11 2017 provade vi ostar från Rössbo Övra Gårdsmejeri

Vi började med osten "kl 12" på ett digestivekex och provade sedan vidare i högervarv på tallriken

  1. Rössbo svarta - lagrad färskost med aska (ko)
  2. Blå Edith - blåmögelost (ko)
  3. Grön Kitty - blåmögelost (får)
  4. Romeo - typ som en pecorinu sardo (får)
  5. Noname - en ost som inte finns i produktion för tillfället, ystad i alpstil (får)
  6. Rössbo saffran - pressad i manchegostil med smak av saffran (får)
  7. Salladsost chili - fetaost (ko)

Vi smakade tillsammans med marmelader från Stenvide. Bl.a. fikonmarmelad med äpple samt fikonmarmelad med apelsin

P.S. Jag reserverar mig för eventuella felaktigheter :) /Jenny

Kantarellpaj med bacon och parmesan

Antal portioner: 8
Färdigt på: 1 timme

Pajdeg

  • 50 g rumstempererat smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 gula lökar eller 2 stora schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g kantareller
  • olja till stekning
  • 2 pkt bacon
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

Täcke

  • 2,5 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad cheddar

Garnering

  • cirka 0,5 dl riven parmesan
  • knaperstekt bacon
  • chili flakes efter egen smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till pajdegen för hand. Kavla ut degen och klä en pajform med den.
  3. Skala och skiva löken tunt. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med en kökskniv. Rensa kantarellerna.
  4. Häll lite olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och svamp tills det får lite färg. Putta upp röran mot pannans kant och stek baconen. Blanda den med svamp- och lökblandningen.
  5. Salta och peppra och fyll pajskalet med röran.
  6. Blanda crème fraiche, majonnäs och riven ost i en skål.
  7. Bred blandningen över fyllningen. Grädda pajen i ugnen i 20–30 minuter.
  8. Strö över parmesan, knaperstekt bacon och chili flakes
  9. Servera ex.vis med ruccola- & tomatsallad

 

Recept på de vinkokta musslorna från provningen den 8/3 verkar aldrig dyka upp här...

Sparrispaj med chévreost och bacon

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 timme

Ingredienser:

    • Pajdeg:
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk salt
    • 150 g smör
    • 2-3 msk créme fraiche

 

  • Fyllning:
  • 140 g bacon, strimlad
  • 1 stor rödlök, skivad
  • 200 g chévre
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Riven muskot
  • 1 msk fransk senap
  • 1 knippa grön sparris

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt créme fraiche och arbeta hastigt ihop till en deg. Klä degen i en smord pajform med löstagbara kanter. Förgrädda i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  2. Stek bacon och lök tills löken mjuknat. Fördela över pajskalet.
  3. Skiva getosten (tandtråd är ett bra knep) och placera ut den över lökblandningen. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med lite salt (tänk på att det är bacon i och att osten är ganska salt), peppar, muskot och senap och häll smeten över fyllningen.
  4. Ansa sparrisen och lägg ovanpå.
  5. Grädda i 150 grader tills fyllningen stannat och ytan fått fin färg, cirka 20- 30 minuter.
  6. Servera gärna med krispig sallad.

Örtig potatisrulle

(Vinprovning 3 mars 2015, Kolboda)

4 pers

 

1 rulle smördeg

600 gr potatis

2 vitlöksklyftor

1 kruka färsk timjan

1 kruka färsk rosmarin

Salt, svartpeppar

1 ask färskost vitlök/örter

1 ägg

 

Sätt ugnen på 225º. 

Riv potatisen grovt och krama ur vattnet. Stek omedelbart i smör, tillsätt vitlök samt salt, peppar.

Tillsätt ½ kruka timjan och 1/3 kruka rosmarin.

Fördela potatisen på smördegen.

Klicka på färskosten. Vik över degen.

Pensla med uppvispat ägg.

Sätt in i ugnen (225º, 20 min).

Garnera med resterande timjan och rosmarin.

Klart!

Viltgryta på kyckling

(Vinprovning 3 mars 2015, Kolboda)

4 pers

 

4 kycklingfiléer

1 msk rapsolja

 

1 dl koncentrerad svartvinbärssaft

2 dl vatten

2 dl crème fraiche

2 hönsbuljongtärningar

10 krossade enbär

2 msk soja

1 tsk timjan

 

Skär kycklingen i bitar. Stek tills de fått färg.

Blanda ihop såsen. Låt puttra några minuter.

Lägg i kycklingen. Låt koka på svag värme 20 min.

Klart!